Bastiƫnne en Benthe den Hartog

Nederlands kampioen twirlen 2018

Bron en foto: Oude IJsselstreek Vizier 25 december 2018

 

Benthe den Hartog van Bontebrugschool in Silvolde voorleeskampioen.

wo 10 mrt 2021, Oude IJsselstreek Vizier

Bron: Oude IJsselstreek Vizier


Op woensdag 24 februari was de ontknoping van de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd in de Bibliotheek Terborg. 

Vanwege corona was de wedstrijd dit jaar in een iets andere vorm. De kandidaten mochten bij het voorlezen maar één volwassene meenemen als publiek. Maar via een livestream kon toch iedereen die dat wilde erbij zijn. Honderden kijkers zagen hoe uiteindelijk Benthe den Hartog er met de titel ‘Voorleeskampioen van Terborg’ vandoor ging.

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Een van de voorrondes vindt ieder jaar plaats in de Bibliotheek. Vanwege corona kon dat dit jaar helaas niet met veel publiek. Maar daar had de Bibliotheek iets op bedacht: de wedstrijd was ook te volgen via een livestream. 

Benthe den Hartog las voor uit ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens. Benthe had zich goed ingeleefd in de rol en ze las voor alsof er een groot publiek voor haar zat.

Benthe nam later op het schoolplein van de Bontebrugschool, in het bijzijn van de hele groep, haar prijs in ontvangst: een voorleestas gevuld met een boekenbon, oorkonde, tijdschrift, wat lekkers en een traktatie voor de hele groep. En niet te vergeten een uitnodiging voor de volgende ronde.

=====

Bron en foto: Oude IJsselstreek Vizier 25 december 2018

Silvoldse Twirlsters Nederlands kampioen.

Silvolde. Zondag 16 december 2018 hebben Bastiënne (11 jaar) en Benthe den Hartog (9 jaar) uit Silvolde meegedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen Twirlen in het Topsportcentum in Almere. De zussen brachten zowel solistisch en als duo 4 Nederlandse Kampioenstitels mee naar Silvolde. Door het behalen van deze mooie titels maken de zussen kans op uitzending naar het EK in Italië. dat eind april in Italië gehouden zal worden.

==============================================================

Foto:Roel Kleinpenning

Kampioenen twirlen zoeken steun

13 mrt 2019, Oude IJsselstreek Vizier door Marcel van Berkum

Op weg naar internationaal succes

Vrijdag is voor de eerste keer de Sportverkiezing Oude IJsselstreek in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Bastiënne en Benthe den Hartog uit Silvolde zijn niet genomineerd. Ze zijn wel aanwezig en geven ook een demonstratie twirlen. De sport waarin beide meisjes meervoudig Nederlands kampioen zijn.

SILVOLDE - "Het is mooi als een bepaald onderdeel waar je lang op geoefend hebt eindelijk lukt", zegt de 11-jarige Bastiënne. Het leven in het Silvoldse gezin Den Hartog staat grotendeels in het teken van twirlen. De sport is niet zo bekend, maar kent landelijk duizenden beoefenaars in diverse categorieën. Vader Theo den Hartog verklaart: "Verwar het niet met majorettes. Twirlen is een combinatie van dans, ballet en ritmische gym met een metalen stick, een baton. Er zijn solo-, duo- en teamwedstrijden." Moeder Marcella beoefende in haar jeugd de sport. "Maar ik was niet zó goed, hoor." Dochter Bastiënne nam fanatiek het stokje over. Nadat ze vorig jaar Nederlands kampioen werd, behaalde ze nu weer titels met haar solo's en tevens als duo met haar zus Benthe (9), die al even getalenteerd is en ook solo kampioen werd. Ook de 5-jarige Berbel, de jongste in het gezin, traint al, maar is nog te jong voor het kampioenschap.

Steun

Sportbeoefening op dit niveau is kostbaar. Het gezin is voor de sport veel onderweg voor wedstrijden en training. In april reist moeder Marcella met Bastiënne en Benthe naar Italië voor het EK. Een trip van rond 3.000 euro. Ondersteuning van de overkoepelende bond of NOC/NSF is er niet. De sport vergt heel veel training. Daarom reist het gezin wekelijks naar Lelystad en Bocholt waar goede trainers en faciliteiten zijn. "Ze mogen gebruik maken van de gymzaal van de Bontebrugschool, maar die is eigenlijk te laag. We huren wel eens de zaal van de Paasberghal, maar dat wordt steeds duurder." Het zou mooi zijn als een lokale onderneming de getalenteerde meisjes structureel wil steunen op weg naar internationaal succes.

=====

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com