Verjaardagskalender Silvolde

Silvolde door de jaren heen op historische verjaardagskalender

2 feb 2022, Door Marcel van Berkum voor Geldersche Post

SILVOLDE - Het idee komt van de diaconie van de H. Mauritius geloofsgemeenschap in Silvolde, die iets voor de oudere leden van de kerk wilde doen. Tegelijkertijd zocht heemkundige vereniging Old Sillevold een manier om aandacht te schenken aan het 25-jarig bestaan. Het resultaat van de samenwerking is de  verjaardagskalender ‘Silvolde door de jaren heen’.

De diaconale werkgroep organiseert in virusvrije tijden bijeenkomsten voor de 80-plussers. Jozef Oostveen vertelt: “Dat kon door de coronamaatregelen al een tijd niet doorgaan, maar we zochten een manier om contact te houden met onze doelgroep. Binnen de werkgroep ontstond het idee om een verjaardagskalender met afbeeldingen van oud-Silvolde uit te geven en onder hen en onze vrijwilligers te verspreiden.” Ton Smeenk van de werkgroep bleek de aangewezen persoon om het project in gang te zetten. Hij is bedreven in grafisch ontwerpen. Ton licht toe: “Ik was van plan voor de ouderen een lezing met beelden over Silvolde in vroeger tijden te houden. Ook die werd afgelast. Ik heb geschakeld en ben aan de slag gegaan met het ontwerp van de kalender.” De oud-leraar van basisschool De Plakkenberg benaderde André Tangelder, voorzitter van Old Sillevold, voor het gebruik van fotomateriaal. De oudheidkundige vereniging bezit een uitgebreid fotoarchief met historische prenten. In overleg werd besloten per pagina een collage te maken met oude zwart-wit prenten in combinatie met recente foto’s in kleur als contrast.

Old Sillevold
Heemkundige vereniging Old Sillevold is in de 25 jaar van haar bestaan niet meer weg te denken uit de samenleving. Zes keer per jaar wordt een openbare lezing gehouden en ook regelmatig een historische wandeling of andere activiteiten. Daarnaast verschijnt twee keer per jaar een bulletin voor de circa 200 leden. “Ik hoop dat we in het najaar voor het jubileum nog wat kunnen organiseren”, benadrukt André Tangelder.

Sponsoring
Ton Smeenk legt uit: “In november ben ik begonnen met de samenstelling. Met het eerste concept is Jozef in het dorp op zoek gegaan naar sponsors.” Oostveen klopte aan bij lokale ondernemers met de vraag of men bereid was om voor een bepaald bedrag een bijdrage aan de totstandkoming van de kalender te leveren en ving geen bot. “Het ging eigenlijk boven verwachting heel makkelijk. De bereidheid bij de Silvoldse middenstand was groot en ik kreeg enthousiaste reacties.” Tien bedrijven hebben financieel bijgedragen aan de kalender, waarvan de druk is verzorgd door Mijnen Media. De fraaie verjaardagskalender heeft de terechte titel ‘Silvolde door de jaren heen’. Er is een overdaad aan oude foto’s te zien. In het dorp is veel veranderd. Dat is duidelijk zichtbaar en soms confronterend. Het is een feest van herkenning voor oudere inwoners en de jeugd kijkt zich de ogen uit. De afbeeldingen zijn niet zomaar op een hoop gegooid en verdeeld over 12 maanden. Per maand wordt een thema in beeld gebracht. De kerken, de molens, de markten, de kermis, het onderwijs, kasteel Schuilenburg. Het komt allemaal aan bod. In een toelichting staat een korte uitleg.

Te koop
De verjaardagskalender ‘Silvolde door de jaren heen’ is verspreid door de diaconale werkgroep en Old Sillevold onder de leden. Vanaf heden is de kalender ook verkrijgbaar voor 10 euro in Silvolde bij Welkoop en Creatieplein.

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com