Ulftseweg 063, Seesing - T.H. Hummelink


Foto: Deze is beschikbaar gesteld door Maiko Willemsen de huidige bewoner in 2019, hij kreeg de foto bij de overdracht van het huis.

De gronden voor de panden Ulftseweg 63 (Seesing schoenmaker), 65 (Stoltenborg kruidenier), 65a (Gries kapper), en de dubbele woning 67 en 69 (Gekocht door aannemer Driessen die er tegenover woonde op Ulftseweg 108 en er voor de geldbelegging een dubbel woonhuis opbouwde voor de verhuur) behoorden tot het terrein van de Bergstraat (Nu Heuvelstraat)

Uit de notulen van de gemeenteraadsvergadering van januari 1928 en november 1928 is het onderstaande terug te vinden.

09-01-1928:  Verder is ingekomen een verzoek van den heer W. Driessen te Silvolde om bouwgrond bij de Bergstraat van de gemeente te mogen koopen. Wordt voor kennisgeving aangenomen. Een verzoek van den heer Seesink, te Silvolde om hem bouwgrond tegen ƒ I.— per M. te verkoopen, wordt eveneens voor kennisgeving aangenomen.

23-11-1928 Verkoop van grond tegen ƒ 1.— per vierk. M.

In behandeling komen hierna de adressen van G. W. Seesing en B. Driessen te Silvolde, inzake aankoop van bouwterrein in de Bergstraat te Silvolde. B. en W. stellen voor de benoodigde grond te verkoopen voor ƒ I.— per vierk. Al. onder dezelfde voorwaarde als aan Stoltenburg gesteld. Z. h. s. wordt aldus besloten. 

 

G. W. Seesing was schoenmaker,hij repareerde en verkocht schoenen en hij gaf opdracht voor de bouw van een woon- winkelhuis in 1928 op nummer 63.
Zijn vrouw deed de winkel en het huishouden met negen kinderen.

Een van de dochters Dies trouwde erbij in en nam samen met haar man Theo Hummelink de winkel en de schoenmakerij over.

Theo maakte wekelijks een rondje door het dorp om kapotte schoenen op te halen en de gerepareerde schoenen mooi glimmend weer terug te brengen.
Achter in het huis had Theo de schoenmakerij, Dies deed de winkel en het huishouden.

Ze hadden een dochter Lidy.

Eind jaren 60 zijn Theo en Dies gestopt met de winkel,

Theo bleef schoenen repareren.

 

Het woon- winkelhuis werd eind jaren 60 verbouwd tot woonhuis.

 

Dies kon het goed vinden met de buurvrouw, mevrouw Diepenbroek.


Houthakken was een favoriete bezigheid. Bij deze stronk hadden ze hulp  nodig.

 


Jurgen Phalke kwam een handje helpen als het te zwaar werd.

 


Dat hebben we mooi gefixt. Jurgen Phalke maakte de foto !

Theo kluste graag met zijn buurman de heer Diepenbroek van: "Huize de Wielen" die op nummer 61 woonde.


 

Op nummer 61 maakten ze bestrating van veldkeien en bouwden er houten schuren voor de opslag van de artikelen voor de curiosa winkel van Diepenbroek. In de tuin van nummer 63 kwam een vijver compleet met brug.
Theo was buiten schoenmaker om ook een grapjesmaker en de vriendinnetjes van Lidy kwamen er graag spelen, het was er altijd keurig netjes opgeruimd en iedereen werd er gastvrij ontvangen.
Toen er gezondheidsproblemen kwamen stopte Theo met de schoenmakerij en verhuisden Theo en Dies naar de Kloosterhof waar ze tot hun dood met plezier gewoond hebben. Theo is in 2005 overleden en Dies in 2014.
Lidy verhuisde in 1989 naar Lichtenvoorde.

      

Schuin tegenover aan de Ulftseweg in een boerderijtje woonde een andere schoenmaker Wim Böhmer op de plek ongeveer waar nu nummer 82 / 84 is. 

John van Dijk:

Ik ging vaak op de koffie bij Theo en mocht dan in de afvalbak zitten waar het leer inlag. Dies had de lekkerste koffie vond ik, ze deed er altijd een schepje Buisman bij. Gerard Roes en Theo Wolters (bakker) kwamen daar ook vaak. Theo hielt de kwast met zwarte verf vaak bij je ene oor terwijl hjj dan jouw naam riep en daarna pardoes je oor zwart was. Theo was erg gek met zijn vijver en had ook een volière waar "foute" vogels in zaten. Ik ben ook een keer achter op zijn brommer naar het bos geweest om een lariks te halen voor zijn tuin. De lariks was zeker 2 meter hoog en stond tussen ons in.

Rike Vellekoop-Bosmann:

Wij hebben er naast gewoond tot 1958.Mijn grootouders tot ongeveer 1963 denk ik. Het waren lieve mensen. Hij zat achter in het huis in een kleine ruimte te werken. Op mijn stepje zat ik vaak buiten voor het grote raam naar hem te kijken hoe hij druk bezig was schoenen te repareren.

Robbie Wolters ,ik zal kijken of er iets is,maar betwijfel het.Van de hele generatie boven mij leeft niemand meer.Ik weet alleen,dat mijn moeder voor de winkel zorgde,terwijl mijn vader als etaleur werkzaam was.In 1958 zijn we verhuisd naar de textielwinkel op de Markt.

Harold Veldkamp:

Hoi Rike, opa is in 1965 overleden, vlak nadat ie mij gezien had....  Ik weet echter niet of zij toen al elders woonden. Wat ik wel weet is dat we nóóit last hadden van kapotte schoenen. Als deze niet werden gemaakt door Theo Hummelink, dan werden deze wel gemaakt door Wim Böhmer. Die woonde in het boerderijtje 50m verderop richting het dorp. Ben bij beiden regelmatig in de schoenmakerij geweest.

Lidy Pillen dochter van Theo en Dies Hummelink:

Opa Seesing is al vóór 1930 begonnen met de schoenmakerij en oma deed, naast het huishouden met 9 kinderen, de winkel.

Later zijn mijn ouders “ingetrouwd” zoals dat toen heette. Eind jaren 60 zijn mijn ouders gestopt met de schoenwinkel. Mijn vader is schoenmaker gebleven totdat er gezondheidsproblemen kwamen. Later zijn ze naar Kloosterhof verhuisd, waar ze tot hun dood met plezier hebben gewoond. Mijn vader is in 2005 overleden en mijn moeder in 2014.

Ik heb geweldig fijne ouders gehad!

Jose Steverink

Als kind speelde ik met Lidy de dochter, het was er erg gezellig,de schoenmaker was een grapjesmaker, dat herinner ik me nog en mevrouw Hummelink een keurige dame ,ze gebruikte make up ( dat kende ik niet van mijn moeder ) we gleden oa. van het kolenhok,de werkplaats was achter in het huis de woonkamer was pracht en praal in mijn beleving. Een mooie tijd met heel lieve mensen.

Raymond Rouwhorst

Geweldig die foto's van theo en Dies. Pa en ma waren bevriend en ik ging als kleine jongen na school vaak langs. Ze hadden een mooi groot aquarium en daar kon ik uren na kijken. Bij theo in de werkplaats "helpen" Dies kwam koffie brengen voor Theo en standaard nam hij een slok, spoelde het door de mond en liet het terug in het kopje lopen.... wat een lieve mensen waren dat.

Zou graag nog een kijkje in de voormalig werkplaats nemen.

De foto's zijn alsof het gisteren was, beetje emotioneel werd ik ervan. De mensen er naast kende ik niet. Bedankt voor de foto's en het mee terug nemen in tijd. De goeie ouwe tijd! Ik woonde trouwens op nummer 120.

 

 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com