Prins Bernhardstraat 013 Frans en Gerard ten Have Bakker

Mei 2021 Robbie Wolters in gesprek met Gerard ten Have.

Frans ten Have


Lieneke en Frans ten Have ( 1909 - 29 juni 1992) lieten een woon- winkelhuis met bakkerij bouwen in 1927. De winkel werd geopend op vrijdagavond 19.00 uur in het weekend van de Silvoldse kermis.
 

 


Het echtpaar kreeg drie kinderen Nico, Gerard en Trees. Nico werd banketbakker en verhuisde naar Amsterdam. 
De foto is gemaakt door Frits Löwenthal

Medewerkers van Frans ten Have:

Hendrik Bergevoet

Jan Bussink

Gertje Ketels

Hennie Dillen (alleen op de zaterdagen)

Henk Arentsen

Tonnie Vonk

Tonnie Vonk was bakkersknecht bij Frans ten Have, hij ventte het brood uit met een bakfiets.

 

 

Tonnie bleef tot circa 1970 in dienst bij Frans ten Have hij verruilde zijn baan
en kwam in dienst bij Kemper's Theebeschuit.

 

Hendrik Bergervoet kwam in 1945 bij Frans ten Have in dienst, de vader van Gerard. Hij bleef er veertig jaar werken. Circa 1970 begon Hendrik in zijn vrije tijd met een cafetaria in een gedeelte van café Meier. 
Was je niet thuis dan zat het brood in een tasje aan de deur. Betalen kon gewoon 1x per week. als Hendrik vrij had kwam Gerard zelf.

 


Hier gebeurde het allemaal, de oven was uit de jaren 40 en is tot de sluiting in gebruik gebleven..
 


Henk Arentsen werkte bij Frans en bleef daar werken toen Gerard het overnam,
hij heeft er heel wat "champagnekurken" gemaakt. Het was een chocolade omhulsel in de vorm van een champagnekurk die een heerlijke vulling kreeg.
Henk heeft het goed bewaarde geheim nog en wil het niet prijsgeven.

Gerard ten Have


Gerard ten Have in de bakkerij.
 

Gerard  is op 5 september 1936 geboren.


Hij verliet de school toen hij 15 jaar was.

In 1951 begon Gerard met de werkzaamheden in de bakkerij. Hij volgde
in de avonduren de bakkersschool in Groenlo en behaalde zijn middenstandsdiploma na een opleiding bij Th. Mulder senior, die destijds een boekhoudkantoor had in Silvolde. Gerard vervulde zijn dienstplicht van 6 juni 1956 tot 1 december 1957.
Broer Nico hielp vader Frans in de bakkerij tijdens de diensttijd van Gerard en vertrok daarna naar Amsterdam waar hij een banketbakkerij begon.
Geleidelijk aan nam Gerard de zaak van zijn vader over.
Gerard is vrijgezel gebleven en zijn vrije tijd bracht Gerard door met zijn vrienden Jan Leijen, Bertus Rademaker en Henk Marriët.


   

 

 

 

       


Tineke Willemsen van den Hurk vertelt: Gerard was gek op de dikke en dunne, Laurel en Hardy. Zijn lachen was aanstekelijk. Ik heb er een aantal jaren gewerkt op de vrijdagavonden om een zakcentje te verdienen. Ik was 15/16 in 1969-1970
Hij maakte heerlijk slagroomgebak. Ik kreeg er dan eentje bij de koffie s'avonds.
Als erop zondag iets te vieren was maakte Gerard op zondagmorgen de slagroomtaarten en bezorgde die ook. Vers is slagroomgebak het lekkerst.


Voor de winkel, gerard met zijn nicht.

 

Zijn luxe koekjes o.a. de vanillenootjes waren ook niet te versmaden.
In de pauze van de huishoudschool kwamen de leerlingen warme broodjes kopen bij Gerard, als de winkel op slot was ging je gewoon achter aan de bakkerij naar binnen, heerlijk rook het daar.

Medewerkers

Veel Silvoldse jeugd verdiende een zakcentje bij Gerard.
Erwin Kaak kwam op zaterdagmorgen heel vroeg broodsnijden en verpakken.
William Gregoor was circa 13 jaar toen hij elke morgen voor schooltijd bakblikken in ging vetten. Nu 57 jaar later kijkt hij terug op een mooie tijd. hij kreeg aan het eind van de week 50 cent.
Berry en Tonny Kolks,  de dames Van Aken, Petra en Rieki Tuenter en vele anderen hebben er een prachtige tijd gehad, ze deden alles voor Gerard.


Gerard ten Have, Henk Arentsen, Claudi Tuenter, de zoon van Henk Arentsen en Jeroen Disbergen. Claudi en Jeroen zijn later getrouwd.
 

Als het echt druk was kwamen de dames Ten Have van de drogisterij helpen.
Alle medewerkers die ik gesproken heb, hadden er een mooie tijd.

Bedrijfswagens.

Het broodventen gebeurde nog met de fiets, in circa 1954 kwam de eerste auto bij de bakkerij een tweede hands Ford. Het gaspendaal in deze auto zat in het midden van het rem en het koppelingspedaal.

 


Na de Ford werd er 2x een Opel gekocht en daarna volgde de lievelings auto van Gerard een Renault 4. Hij kocht 4 x een exemplaar van Joop Speekhout die bij Renault garage Eschauzier verkoper was. Mooie herinneringen heeft Gerard aan de perfect georganiseerde Renault 4 dag met als afsluiter een etentje bij zaal Harbers.


Gerard eindigde met een Suzuki busje.
Een bakker met altijd goede zin.

 

Sluiting van de bakkerij
Op 56 jarige leeftijd is Gerard in 1992 gestopt met de bakkerij. Hij kreeg een aanbieding van het saneringsfonds en de machines werden buiten werking gesteld. Jos en Wim Wolters hebben bakker Gerard geholpen met het ontruimen van de bakkerij na de sluiting

 


Hij heeft daarna nog 19 jaar voor tafeltje dekje warme maaltijden bezorgd. Op de foto met collega's van de Schuijlenburgh.
 

Gerard is in 2002 naar de Kloosterhof verhuisd, hij zat regelmatig op de bankjes voor de Kloosterhof en maakte daar graag een praatje.

Gerard is op 25 november 2022 overleden.

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com