Prins Bernhardstraat 025

Bamberg , Böhmer

De Joodse familie Bamberg had een loodgietersbedrijf aan de Prins Bernhardstraat 25 te Silvolde ze vertrokken in de dertiger jaren naar Arnhem. Achter de winkel stond een werkplaats voor het loodgietersbedrijf.

Bamberg verhuurde de winkel met het woonhuis aan de familie Böhmer.

      
Anna Mariët en August Böhmer zijn in 1934  begonnen als schoenmaker, gewoon in de huiskamer van de woning en met weinig fabrieksschoenen. In die tijd was het veel lap- en maatwerk. Anna Mariët werkte bij bakker Heijming in de huishouding, August werkte verder nog op kasteel Schuijlenburg. Na de oorlog in 1945 kocht de familie Böhmer het pand. De financiering werd verzorgd door Duynisveld - Te Leuken uit de Prins Bernhardstraat.

Deze woning stond er tot circa 1950 toen werd er bijna een geheel nieuw woon- winkelhuis neergezet.

  

Anna en August bouwden hier een woon- winkelpand met werkplaats. August was de werkman en Anna nam de commerciële taken waar.

       

Na het overlijden van August                 stond Anna er alleen voor.

Er bestond toen nog geen weduwenuitkering of iets dergelijks.

August en Anna hadden drie kinderen:

Bets, Gerard en Annie Böhmer 1942.
De foto is gemaakt in de tuin van Heijming achter de Prins Bernhardstraat.

Bets en Annie 1942

De foto is van 1949 en bij het plechtig aannemen van Henk Marriët gemaakt.
Van links naar rechts:
Bennie Bergervoet (monteur bij Fietsen, Motoren en Autohandel Ten Have op de Markt, later zelfstandig autogarage aan de Lichtenbergseweg daarna verhuisde hij naar de overzijde van de Lichtenbergseweg in de helft van de dubbele woning naast Gregoor en werd autorijschoolhouder) , je leste er in een Renault Dauphine. 
Henk Mariët woonde op de Boterweg 73
Martin en Theo van Aalst Lichtenbergseweg 15
Gerard Böhmer (schoenmaker) woonde aan de Prins Bernhardstraat 25

Bets, Gerard en Annie Böhmer de foto is gemaakt
door de heer Fischer senior rond 1960.

Zoon Gerard volgde de opleiding schoenhersteller in Borculo en ging er op de fiets naar toe. Hij liep stage bij de familie Brinks in Doetinchem en ging daarna in de zaak werken. Zijn zussen Annie en Bets werkten als hulp in het winkelgebeuren, Bets nam de gehele administratie voor haar rekening en Annie deed de verkoop.

   

Gerard past Annie de schoen            Interieur met voorraad schoenendozen.

Annie vertelt over het leven in die tijd in de schoenmakerij:
We verkochten verschillende merken schoenen o.a. Fut, Hollandia, Helioform en Rex kinderschoenen. De vertegenwoordigers stuurden vooraf een briefkaart wanneer ze kwamen, meestal 's avonds als de winkel gesloten was. De vertegenwoordigers kwamen met een koffer vol monsterschoenen. Ik kan mij Eias uit Tilburg nog goed herinneren en de heer Hultink uit Deventer die met fournituren voorbij kwam zoals veters. Sommigen bleven bij Hotel Harbers overnachten. Zelf wilde ik graag rode schoenen hebben, dat vond ik mooi, maar mijn ouders dachten anders. Vaak kregen Bets, Gerard en ik de schoenen die niet verkocht waren in de winkel. Ik was blij dat mijn zus een stuk groter was, op die manier hoefde ik niet haar kleren af te dragen.
Later gingen we op de beurs inkopen, daar was de keus veel groter.

De pakketten met de bestelde artikelen kwamen enkele weken later met de GTW, verpakt in dozen met touw erom. Na het uitpakken controleerden wij de schoenendozen of er een linker en rechter schoen inzat en of de kleur en de maat goed waren. Daarna ging er één paar in de etalage zodat ze samen in de zon verkleurden. Bets plakte de prijs erop en ik zette de dozen in de voorraadrekken in de winkel.

De winkel was zes dagen in de week geopend en het was geen probleem om 's avonds achterom te komen. Eerste kerstdag kwam er eens een jonge man die graag schoenen wilde en die hebben we gewoon geholpen. Berend Strikwold (Bernd van de Plak van de Plakkenbult) was getrouwd met Minus van Aalst en woonde aan de Lichtenbergseweg, Minus was reuma patiënt en we gingen daar dan op huis bezoek pantoffels verkopen. Bijbestellingen voor de winkelvoorraad gingen per briefkaart en later per telefoon. Wat we niet verkochten ging in de opruiming, die was twee keer per jaar in de zomer en in de winter. Het was echt opruiming en vooraf kon je niets kopen van deze opruimingsartikelen, iedereen moest dezelfde kans hebben. Bij het begin van de opruiming stond er dan een rij wachtenden voor de winkel. Het stoorde wel dat de echte koopjes naar klanten ging die je anders nooit zag, het mooie spul was er altijd snel uit. Wat er dan nog overbleef ging naar een opkoper, dat was beter dan het eeuwig te bewaren.

In die tijd werd een deel van de koopprijs betaald, de rest schreven we in het klantenboek en met het kindergeld werd er dan afgerekend. Degenen die niet betaalden kregen bezoek van Bets, vaak hielden ze zich dan niet thuis maar Bets was vasthoudend en inde het bedrag al was het ook maar met een dubbeltje in de week. 

In 1960 namen Gerard en Willie de zaak over en werd er verbouwd.

  

Gerard repareerde de schoenen     Willie deed de winkel.

De winter van 1962-1963 was zeer streng er lagen bergen sneeuw en Friesland en Groningen waren afgesloten. Alle oude voorraad aan bontlaarsjes en pantoffels ging grif van de hand en de zolder was geheel leeg.

Guus met zijn leermeester en vader Gerard.

Zoon Guus volgde de opleiding voor schoenhersteller en ging op de Markt samenwonen met goudsmid Petra van der Boogh, na het overlijden van Gerard namen ze de zaak in 2000 over.

Ook deze keer volgde een verbouwing.

Petra was leergierig en volgde verschillende studies
in het schoenenvak.

In 2011 verhuizen Guus en Petra de zaak naar de Hoofdstraat in Terborg en verhuurden de winkelruimte in Silvolde aan kapsalon Rimo.  www.crsilvolde.nl/index.php?hairstyle-rimo

Annie trouwde met Henk Raben en ging aan de Berkenlaan 53 wonen.

Bets trouwde op haar verjaardag 1 maart 1962 met Gerrit Jansen uit Azewijn die een veetransportbedrijf had.

Willie woont nog steeds aan de Prins Bernhardstraat 25 in een eigen appartement bij Guus en Petra in.

Bron: 85 jarig bestaan 14 april 2019
         Annie en Bets Böhmer

   Fotowerk: John Liebrand. Tekst Annie en Robbie.

 

 

 

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315 – 342 600
mail@CRSilvolde.nl