Podiumbouw Niek Vriesen

Silvoldenaaar Niek Vriesen plaatst op festivals zijn zelfgebouwde mobiele podia. Foto: Roel Kleinpenning

Niek Vriesen
Ulftseweg 57
7064 BB Silvolde
Tel: 06 1001 7733
E-mail: info@niekvriesen.nl
Web:    www.niekvriesen.nl

SILVOLDE - Het festivalseizoen is in alle hevigheid losgebarsten. Het mag weer na twee jaar onthouding. De draaiboeken van openluchtevenementen – in alle soorten en maten – zijn te voorschijn gehaald. Koortsachtig is er gewerkt aan het ontwerp van het festivalterrein, het samenstellen van een programma en de entourage. Zonder podium geen festival. Het begint bij de podiumbouwers. Eén ervan is Niek Vriesen.

Bron: Gelderse Post Oude IJsselstreek 14 juni 2022 Door Marcel van Berkum

Is er in de buurt een feest, braderie, preuvenement of festival dan is de kans groot dat het podium is geplaatst door de Silvoldenaar. Niek Vriesen is echter geen doorsnee podiumbouwer. Je ziet hem zelden met balken op de schouders sjouwen, een truss takelen of zware vloerplaten tillen. Niek heeft kant-en-klare podia, die hij zelf heeft gebouwd. In de aanloop van een evenement is het een gigantische tijdsbesparing. Hij komt aanrijden met een truck, hydraulisch klapt van alles uit en in no time staat er een groot podium inclusief kleedkamer, Daardoor kan bijvoorbeeld een bandcrew snel aan de slag met instrumenten en geluidsapparatuur, Momenteel verhuurt hij drie podia van verschillende afmetingen en een vierde is in de maak.

Carrosseriebouw
Je hebt van die mensen, die nog geen konijnenhok kunnen bouwen of een spijker in de muur slaan. Niek Vriesen is het andere uiterste. De 39-jarige Silvoldenaar is zo’n handige jongen, die met zijn handen werkelijk alles kan maken. Bovendien is hij een extreme workaholic. “In onze familie is dat niet vreemd. Als scholier kwam ik al regelmatig bij Suselbeek carrosseriebouw. Er werkten ooms en in de vrije uren en vakantie leerde ik het werken met hout en metaal in de praktijk. Maar ik wilde ook een goede ondergrond en heb een opleiding aan de Anton Tijdink School gedaan. Daarna kwam ik in dienst bij het Silvoldse carrosseriebedrijf. Je had er één project dat je persoonlijk van begin tot einde maakte.” Vriesen hielp als zzp’er wel eens bij de opbouw van een podium, maar ergerde zich aan het vele steigerwerk en dat hij letterlijk regelmatig zijn hoofd stootte. Dat moet anders, dacht hij. Hij is namelijk niet alleen reuze handig, maar heeft ook eigenzinnige ideeën voor praktische oplossingen, die hij ook nog realiseert. Zo ontstond het idee voor een mobiel podium, dat razendsnel gebruiksklaar is. “Bij Suselbeek kreeg ik alle ruimte om het te bouwen en veel steun van de baas en collega’s. Het sprak zich blijkbaar rond en toen ik nog aan het bouwen was kwamen er mensen van De Graafschap. De club was net kampioen geworden en wilde een podium voor het kampioensfeest op het Marktplein in Doetinchem. Het was even flink aanpoten en veel nachtwerk, maar het is gelukt.” Dat was een uitstekend visitekaartje.

Crewleider
“Ik werd benaderd door Erik Koster van EKO, die voor de band Beethoven een vrachtwagen zocht. Ik heb geholpen met de keuze en de verbouw.” Niek werd ook prompt chauffeur en crewleider. Het waren lange dagen en nachten met wekelijkse optredens door het hele land, werk bij Suselbeek en de podiumverhuur. “De muziek was zoveel dat ik ben gestopt met de carrosseriebouw. Beethoven werd gevolgd door Mooi Wark en de uren werden niet minder. Nooit is er veel ruimte om met een truck bij de locatie te komen. Vriesen staat bekend om zijn stuurmanskunsten en hij weet met millimeterwerk altijd het vehikel op de juiste plaats te parkeren. Onnodig te zeggen dat hij zelden thuis was en met een opbloeiende relatie gaat dat moeilijk samen. Hij besloot met bandbegeleiding te stoppen.

Momenteel is hij full time in dienst in de vrachtwagenombouw. In coronatijd was de vraag naar podia natuurlijk minder, maar nu zijn het voor de Silvoldse podiumbouwer hectische maanden. “Mijn podia stonden op het Sjoks festival in Aalten en binnenkort onder meer op het Hootchie Koe festival in Varsseveld en de DKLparty in Silvolde.”

back top

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com