foto: Zefanja Hoogers
Wat vooraf ging: In Silvolde is een projectgroep opgericht om het dorp van muurschilderingen te laten voorzien.
22 augustus 2018 verscheen het eerste bericht in de Oude IJsselstreek Vizier met een oproep voor eigenaren van panden, waarop een muurschildering mogelijk was, om zich te melden. Verder was de projectgroep op zoek naar schilders die op vrijwillige basis in Silvolde wilden schilderen. Oud Silvoldenaar Fons te Kaat nam contact op en vertelde dat zijn dochter Rianne wel belangstelling had.
Foto: Henk Jansen
Sponsering kreeg het project van de stichting Silvolde aan Zee, Silvolde kunst en cultuur, de stichting Pak An en de gemeente Oude IJsselstreek.
De stichting Pak An leverde ook een coach als begeleiding van de groep..
www.anpakken.nl
Het pand.
Het pand was tot omstreeks 1980 in gebruik als kruidenierswinkel bij Hennie en Bennie Coolenbrander.
Daarna was er een chinees restaurant gevestigd. Het pand is geheel rechts met de gele uithangborden.
Mark Huntink kocht het pand en restaureerde het, hij vond een muurschildering een meerwaarde.
Mark Hunting en Robbie Wolters deden nog een poging voor de schildering.
foto: Roel Kleinpenning.
Het onderwerp.
Foto's: archief Henk Korterink.
Als onderwerp koos de projectgroep de locomotief Silvolde 13, deze locomotief werd ingezet op de tramlijn die door Silvolde liep van 1886 tot 1953.
De tramlijn lag op anderhalve meter afstand van Ulftseweg 17.
Informatie over de tram vindt u onder de volgende links:
www.silvoldepedia.nl/index.php?dassenhof-46
www.silvoldepedia.nl/index.php?tramlijn-met-station-terborg
www.silvoldepedia.nl/index.php?tramlijn-anholt-arnhem
De kunstenares.
Rianne te Kaat De AAP
Foto: Zefanja Hoogers Deze maakte Rianne op 5 jarige leeftijd
Rianne schrijft:
Ik ben altijd al heel creatief geweest. Ik tekende veel en schreef vroeger al in vriendenboekjes dat ik later ‘ kunstenares’ wilde worden. Ik begon op mijn 13e portretten te tekenen en verkocht mijn eerste portret toen ik 16 was! Van Michael Jackson. Wat was ik trots, iemand wilde mijn werk aan zijn/haar muur hebben hangen. Ik ben daarna ook karikaturen gaan tekenen, onder andere op markten heb ik mezelf toen meer kenbaar gemaakt. In 2017 kwam ik voor het eerst in aanraking met 3D tekenen. Ik deed mee aan de masterclass tijdens het World Street Painting in Arnhem. Ik heb 3 dagen les gehad en mijn eerste 3D schildering was een feit. Wat vond ik dat gaaf om te doen, ik kreeg zoveel positieve reacties en ik vond het ook een hele toffe uitdaging om aan te gaan. Ik kon er namelijk nog heel veel van leren. Van het een kwam het ander en ik kreeg meerdere opdrachten. Ik heb toen besloten officieel mijn eigen bedrijf te starten naast mijn toenmalige werk als industrieel product ontwerper. Als ik een street painting opdracht had, werkte ik 4 dagen voor mijn werkgever en 3 dagen als schilder. Het was flink aanpoten. Ik wilde mijn bedrijf graag laten groeien, maar dat ging lastig met mijn andere werk. Daarnaast miste ik toch ook wel de creativiteit bij het andere werk dat ik deed. In de zomer van 2018 begon ik al met de gedachte te spelen om volledig voor mijn eigen bedrijf te gaan. Ik heb de tijd genomen om mij erin te verdiepen en de nodige voorbereidingen te treffen zoals bijvoorbeeld mijn website.
In maart ben ik fulltime begonnen als kunstenaar en wat ben ik blij dat ik deze beslissing genomen heb! Als ondernemer heb je natuurlijk minder zekerheid wat ook zeker stress kan geven, maar dat weegt voor mij nooit op tegen de vrijheid die ik heb en de tijd om mijn dromen waar te maken!
Ik hoop dat er nog veel mooie jaren bij mogen komen!
Vergunning.
Wil je een muurschildering maken, dan is het raadzaam vooraf contact op te nemen met de gemeente Oude IJsselstreek. Gebiedsmakelaar Sonja Vink bracht de projectgroep in contact met Richard Peters van de juiste afdeling. Je hebt in ieder geval een op de muur geprojecteerde schets van de toekomstige muurschildering nodig.
De schildering van dag tot dag.
28 april 2019 was gepland als de eerste werkdag, het weer was niet ideaal en Rianne besloot een dag later te beginnen.
29 april, maandag de eerste werkdag
De steiger staat klaar. Rianne is er. Gereedschap is er.
Charlotte Wolters is er om het werk op foto vast te leggen.
Vader Fons te Kaat met zijn broer Frans komen de steiger inspecteren.
Overleg vader en dochter. Het is de eerste keer dat Rianne "hoog" in de steigers staat, ze heeft een beetje hoogtevrees. Fons vertelt dat de steiger prima in orde is en zegt dat het allemaal goed komt. High Five en beginnen.
De eerste lijnen met blauw krijt, uitgommen gaat niet dus op de muur
kloppen als je een lijn wilt veranderen.
Werkoverleg met de fotograaf en buurman Kees Leijenaar bekijkt het
uitzicht dat hij vanuit zijn kamerraam gaat krijgen.
Foto's Charlotte Wolters
30 april dinsdag, de tweede werkdag.
Het inkleuren van de schets gaat heel ontspannen
en van hoogtevrees is niets meer te merken.
Kick Oort kwam vanmiddag bovenstaande twee foto's maken. Rianne is bezig met de kerktoren van de Protetante gemeenschap aan het schilderen. Afgelopen maand is bekend geworden dat er een grote bijdrage van de provincie komt om de kerk te restaureren. Mooi moment om de toren voor restauratie vast te leggen.
1 mei woensdag de derde werkdag.
Rianne begint een bekende Silvoldenaar te worden. Voorbijgangers stoppen en auto's toeteren. Familie, vrienden van de familie en bekenden komen voor een kort praatje en brengen wat lekkers mee. Rianne hoopt dat het morgen droog blijft.
Mark Hunting komt met zijn dochter een kijkje nemen.
De raam openingen in de tram worden nu zichtbaar.
Kick Oort is langsgeweest en maakte bovenstaande twee foto'
op de rechtse foto is een stukje van de spits te zien van de voormalige R.K. kerk.
2 mei donderdag vrije dag
Rianne schildert vandaag niet in verband met de weersverwachting, bij regenachtig weer kun je niet schilderen.
3 mei vrijdag de vierde werkdag.
Foto's: Kick Oort
4 mei zaterdag, de vijfde werkdag
Foto's Henk Jansen
De drie afgebeelden heren staan klaar om in te stappen. Het zijn de vader, de schoonvader en een oom van Mark Hunting, deze heren hebben veel adviezen gegeven en hand- en spandiensten verricht tijdens de bouwwerkzaamheden.
De kerk op de achtergrond is zichtbaar als je schuin langs de schildering opkijkt.
5 mei zondag, de laatste loodjes
De steiger kan weg en nu komt de trein echt uit de muur rijden.
Klaar ! Foto's : Henk Jansen
======
Media aandacht.
De Gelderlander: https://www.gelderlander.nl/oude-ijsselstreek/historie-van-silvolde-gaat-leven-met-moderne-muurschilderingen~a6f3f655/
======
Rianne was op de radio bij Regio 8
======
Schildering Ulftseweg 17
24 apr 2019, door Marcel van Berkum voor de Weekendkrant
Rianne te Kaat: "Ik vind het een erg tof idee om het dorp op te fleuren met verschillende muurschilderingen."
Stoomtram komt uit muur in Silvolde
SILVOLDE - Zondag begint de Arnhemse kunstenares Rianne te Kaat met de eerste muurschildering in Silvolde. Het is een afbeelding van de stoomtram nr. 13 Silvolde, die tot de vijftiger jaren door het dorp reed. De 3D afbeelding op de zijgevel van Ulftseweg 17 laat de tram uit de muur komen.
Eind vorig jaar heeft een projectgroep in Silvolde de behoefte aan muurschilderingen geïnventariseerd. De afbeelding op de gevel kan te maken hebben met de historie van het pand. Na publicatie in deze krant hebben zich een 15-tal enthousiaste huiseigenaren gemeld. De projectgroep Muren Gluren heeft de afgelopen wintermaanden gebruikt voor overleg met pandeigenaren en kunstschilders. De eerste afbeelding komt op de zijgevel van het pand waar voorheen een Chinees restaurant was gevestigd. Rianne te Kaat denkt zo'n 4 dagen nodig te hebben voor de muurschildering. Zij meldde zich spontaan, nadat zij van het project hoorde. "Ik vind het een erg tof idee om het dorp op de fleuren met verschillende muurschilderingen. Het lijkt me mooi om een steentje hieraan te kunnen bijdragen. En 3D schilderingen zie je nog niet vaak in de Achterhoekse open lucht."
3D schildertechniek
De 26-jarige Rianne groeide op in Ulft. "Al op jonge leeftijd zei ik dat ik later kunstenaar wilde worden." Ze ging naar het Isala in Silvolde en studeerde daarna Industrieel product ontwerpen aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Sinds haar 19e woont ze in Arnhem. Ze heeft er nog geen eigen atelier, maar dat is wel een grote wens. "Ik heb vier jaar gewerkt als productontwikkelaar in opdracht. In 2017 maakte ik voor het eerst kennis met de 3D schildertechniek en dat vond ik zo gaaf om te doen dat ik binnen een relatief korte periode al verschillende schilderingen heb mogen maken." Zo kreeg ze opdrachten van bedrijven als IKEA en gemeentes. Een 3D grond- of muurschildering of een combinatie is voor haar dus niet nieuw en ze werkte ook al in het buitenland en haar website toont fraaie voorbeelden. Wel gaat ze in Silvolde voor het eerst hoog de steiger op. In Silvolde gaan de komende maanden meer muurschilders aan het werk. Rianne maakt ook nog een heruitgave van de verdwenen klok aan de Ulftseweg. Bij de intrigerende tekst 'Niet de tijd, maar wij gaan voorbij' heeft ze een nieuw ontwerp gemaakt.
Verbazen
Rianne zit vol plannen en volgens haar komen er nog veel interessante opdrachten en evenementen aan. Zo neemt ze o.a. deze zomer deel aan een festival in Marktredwitz in het oosten van Duitsland. "Ik speelde al een tijd met de gedachte om fulltime te gaan werken als kunstenaar en sinds dit jaar is dat werkelijkheid geworden. Ik wil het publiek graag blijven vermaken en verbazen met mijn 3D schilderingen, illustraties en portretten, maar me ook gaan bezighouden met het illustreren van kinderboeken. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen en ben nog lang niet uitgeleerd!"
=======
18 december 2018 door Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek vizier
Silvolde - Enkele maanden geleden schreven wij over het idee om muurschilderingen op panden in Silvolde te laten aanbrengen. Het is niet bij een idee gebleven, maar er gaat daadwerkelijk iets mee gebeuren. Na de publicatie hebben zich diverse pandeigenaren aangemeld en het initiatief van Silvoldenaar Robbie Wolters is omarmd door de stichting Pak An, gesponsord door de Zwarte Cross en Grolsch.
De afgelopen maanden zijn gebruikt om de organisatie concreet te maken en contacten te leggen. Er is een projectgroep opgericht met de titel Muren Gluren, die uit vijf personen bestaat. De groep gaat op zoek naar draagvlak in het dorp en subsidiemogelijkheden om het omvangrijke project te bekostigen. Ook is er overleg geweest met de gemeente om eventuele bezwaren te voorkomen. Met bewoners, die hebben aangegeven geïnteresseerd te zijn, zijn gesprekken gevoerd om tot concrete ontwerpen te komen. Voor de aard van de afbeelding wordt veelal de historie van het pand onderzocht. Daarnaast worden er ook lokale kunstenaars benaderd en gelinkt aan de belangstellenden. De organisatie is blij met de steun van stichtingen in Silvolde, die de kunst en cultuur in hun dorp een warm hart toedragen, zoals Tonater en Silvolde aan Zee. Ook de stichting Pak An heeft haar steun toegezegd en de Silvoldse aanvraag gehonoreerd.
Pak An
De stichting Pak An is in 2016 opgericht door Grolsch en De Feestfabriek. Het doel is om initiatieven te steunen die de leefbaarheid in de Achterhoek vergroten. Bedenker van Pak An is Gijs Jolink. Sinds de oprichting zijn al meer dan 100 projecten gehonoreerd. De steun kan bestaan uit een geldbedrag, maar ook uit begeleiding van een coach. Ook het Silvoldse project is enthousiast door Pak An omarmd en past volledig in de doelstelling. De Silvoldenaren krijgen persoonlijke coaching bij de realisatie en een kleine financiële bijdrage. Berna Bonekamp is door Pak An aan Muren Gluren gekoppeld. De Gendringse kunstenaar heeft ervaring als docent en denkt met haar connecties en kennis een bijdrage te kunnen leveren aan de voortgang en het welslagen van het Silvoldse project.
Stoomtram in 3D
=========
22 augustus 2018 door Marcel van Berkum voor Oude IJsselstreek Vizier.
Silvolde - In Silvolde hebben ze weer wat bedacht. Het dorp staat bekend om opvallende initiatieven op het gebied van kunst en cultuur. Nu liggen er plannen om de gevels van panden in de dorpskern te verfraaien met muurschilderingen. Bedenker en drijvende kracht is Robbie Wolters.
Robbie Wolters is geboren en getogen in Silvolde en begaan met het reilen en zeilen in zijn dorp. Vooral de historie en het behoud van het erfgoed hebben zijn grote interesse. Niet toevallig is hij voorzitter van heemkundige vereniging 'Old Sillevold'. Hij verklaart: "Door ondoordachte beslissingen is er veel historische cultuur voorgoed verloren gegaan. Te vaak is er niet voldoende tegengas gegeven aan de besluitvormers." Maar ook de leefbaarheid van het dorp gaat hem ter harte. 'Door de Slingerparallel gaat veel verkeer aan het dorp voorbij. Daarom moet je wat bedenken zodat het publiek Silvolde niet links laat liggen, maar een kijkje in het dorp komt nemen. Voor de levensvatbaarheid en bijvoorbeeld de middenstand is dat een goede zaak." Jaren geleden liet Wolters op een zijmuur van het pand van Odijk Klokken door decorateur Willem Matse een muurschildering aanbrengen. De tekst 'Niet de tijd, maar wij gaan voorbij', intrigeerde vele voorbijgangers en stemde tot nadenken. De afbeelding is onlangs verwijderd vanwege de slechte staat, maar komt terug. Het is namelijk onderdeel van een plan, dat Wolters heeft om zijn dorp te verfraaien met muurschilderingen.
Muren gluren
"In veel panden waren vroeger bedrijfjes gevestigd waarvan bijna niemand meer het bestaan weet. Wat zou het mooi zijn als je er in de vorm van een muurschildering aandacht op kunt vestigen. De aard van de afbeeldingen en/of tekst kan dus een koppeling met de historie van het pand zijn, maar kan ook slaan op de hedendaagse bewoning. Diverse schildertechnieken en stijlen zijn mogelijk." Een initiatiefgroep met Robbie Wolters, Susan Ermers, Nico Vink en Marcel van Berkum heeft de plannen uitgewerkt en is in het dorp op zoek naar potentieel draagvlak oftewel muren. Wolters: "Er hebben zich al spontaan huiseigenaren gemeld. Maar we mikken op meer. Hoe meer, hoe mooier. Wij gaan huiseigenaren benaderen en zorgen dan in nauw overleg voor de realisatie van een unieke afbeelding. Voor de beschildering komen plaatselijke kunstenaars in aanmerking en ook het onderwijs is benaderd."
Voor de financiering van dit omvangrijke project zijn diverse ideeën. Enkele plaatselijke culturele stichtingen hebben toegezegd steun te overwegen. Silvolds Belang is erg enthousiast over het initiatief en zou graag zien dat het project wordt gestart in 2019, het jubileumjaar van de belangenvereniging.
Huiseigenaren, die willen meedoen aan het murenproject in Silvolde of aanvullende informatie willen, kunnen contact opnemen met de initiatiefgroep via het adres
robbiew52@gmail.com.
Momenteel zijn er diverse projecten in een ontwerpfase. Eén daarvan is een afbeelding op de zijgevel van Ulftseweg 17. Het pand herbergde ooit een Chinees restaurant en is door Arnhemmer Mark Huntink aangekocht. De aannemer heeft het pand, dat in vervallen staat verkeerde, in de afgelopen twee jaren drastisch gerenoveerd. De bovenetage is opgeknapt en inmiddels bewoond. De begane grond heeft een horecabestemming en Mark zoekt hiervoor een huurder. Hij denkt dat door een muurschildering zijn pand meerwaarde krijgt. In overleg met Muren Gluren is gekozen voor een afbeelding in 3D van de stoomtram 'Silvolde' Loc nr. 13, die tot de jaren vijftig door het dorp reed. Rianne te Kaat maakt het ontwerp.
=====
Door Jan Verheijen uit d'Eigensproak nummer 5 mei 2019
Sillevold nog mooier
veurzitter Jan
Iedereen wet, da’j op de fiets meer ziet dan a’j in de auto zit. Zo fietsen ik een paar dagen geleien van Ulf naor Gaanderen en toen ondekken ik töt mien grote vebazing een old-leerlinge die haeveg bezeg was Sillevold nog mooier maken dan ‘t al is.
Muren Gluren vond Rianne te Kaat bereid um op ‘n opvallende muur an de Ulfseweg een herinnering an vrogger zichboor te maken en door he’k onmundeg völ schik met. De eigenaar van ‘t gebouw ok, want den ston der glunderend bi-j te kieken.
Later bun’k nog een paar keer langs gewes en Rianne miek ‘t steeds mooier. Af en en toe was ‘t beheurlek kold en soms raegenen ‘t ok, maor dan gong ze onder de bretjes zitten van de baoveste vedieping van de steiger en wachtte gewoon töt ‘t weer zol antrekken. Mooi dat ze in Sillevold as maecenas optreden tegenaover jonge kunstenaars. Rianne dej dat alleen veur betaling van wat onkosten en ‘t is hatstikke mooi gewodden.
‘t Adege is da’k Rianne al in de brugklas van ‘t Isala in de klas had en heur dus de eerste beginselen van ‘t schilderen met acrylverf heb meugen bi-jbrengen. Umdat ze toen al opviel vanwaege butengewoon talent had ik nog ‘n paar tekeningen van heur in mien computer staon en toen’k heur die stuurde, was ze der bli-j met.
Silvoldenaren van baoven de zeuventeg wetten nog wel dat der ooit een tremmeken het gegaon tussen Gendringen en Dörkem.
Toevallig was bi-j mien opa Jan Harbers een tramstation woor duk grei wed in- en uutgelajen. Ooit he’k een brief gevonnen woorin een probleem gemeld wier met een vracht naor Amsterdam en dat had mien moeder Mieneke as deerntjen van zeuventien in 1927 angepak of metgegeven. Den brief had betrekking op ansprakelekheidstelling deur de Nederlandse Spoorwegen en de Nederlandse Staat! Ik heb begreppen dat ‘t gong um kisten met eier woor bi-j ankoms in Amsterdam ga gin eier inzatten. Jao ‘t laeven van ‘n tramstationholder was niet eenvoudeg in die tied.
Dat tremmeken is het onderwerp van de muurschildering deur Rianne. An het end van de 18e eeuw brak veur Nederland de stoomtramtied aan. Völ kilometers stoomtram wedden angeleg en het oosten van Gelderland was gin uutzondering hierop. Het was een zoge- nuumd smalspoor dat maor 75 cm breed was. Dat was ok gebrukelek in Duitsland en gold as baeter veur ‘t lichtere vevoer dan brejer spoor.
Jammergenog kwammen völ van de Stoomtramwegen in Oost-Gelderland in de twintiger joren van de veurige eeuw in de financiële problemen, en deurum wedden, onder druk van de aoverheid, alle lijnen samengevoeg onder de naam Geldersche Tramweg Maatschappij, een bedrief dat pas in 1957 de laatste smalspoorlijn ophief en nog völ langer is blieven veurtbestaon als busbedrief. ‘t Tremmeken dat Rianne geschilderd het, steet now in het Nederlandse Smalspoormuseum. Disse lok is samen met een personenri-jtuug (AB48) en een bagagewagen (GA41) in 2000 bi-j het Nationaal Smalspoor Museum terechgekommen. In 1956 is de tram opgeknap veur toeristische ritten tussen Doesburg en Dörkem i.v.m. het 75-jorig jubileum van de Geldersche Tramweg Maatschappij. In de zommer van 1957 wedden disse ritten herhaald vanwaege het enorme succes in 1956. Nao opheffing van de laatste tramlijn in 1957 wed de tram deur de GTW nog in depot Dörkem bewaard.4.
Rianne te Kaat
3D Straat- en Muurschilderingen, Portret, Karikatuur, Illustratie
Amsterdamseweg 91
6814 GC Arnhem
The Netherlands
T : 0031 6 1176 9274
M : rianne_artwork@hotmail.com
W : www.riannetekaat.com
www.facebook.com/riannetekaat
www.instagram.com/riannetekaat