Marie Steverink

 

bron: Kroezenhoek.nl

In memoriam Marie Steverink

Zaterdag 3 november 2018 is Marie Steverink-Braam een bijzondere en markante Kroezenhoekster van ons heengegaan.

Wij Kroezenhoekers, noemden haar Moeder Marie. Zij stond aan de basis van de Kroezenhoekse kermis, ze hield het Kroezenhoekse nieuws bij en bracht een flink aantal jaren De Kroezenhoekse krant uit.

Marie is geboren op 10 april 1929 en is 89 jaar geworden.

Marie Steverink-Braam behoorde, samen met haar zus Aly, tot de eerste lichting kraamverzorgsters, die in 1950 van de opleiding kwam. Hun pioniersjaren in de kraamzorg bestonden uit hard werken en avontuur. Marie’s tip voor haar vakgenoten van nu: ‘Trek je niet te veel aan van wat anderen zeggen, doe gewoon goed je werk.”

Marie was het vierde kind van de acht in een katholiek boerengezin in het dorp Netterden. In 1947 werden de 18-jarige Marie en haar één jaar oudere zus Aly gevraagd of ze een nieuwe particuliere praktijkopleiding tot kraamverzorgster wilden volgen. Ze kregen een minimale stagevergoeding. Marie: ‘Het begon met stage lopen als hulp in de huishouding. Drie keer per week hadden we theorielessen. De pastoor gaf ons godsdienstles, van de huisarts kregen we les in ‘gynaecologie’ en de hoofdzuster gaf kraamles. Ook kon je je bijscholen in rekenen en taal.’ Op 17 mei 1950 behaalden de zussen hun ‘diploma voor kraamverzorgster’ en gingen daarna aan het werk.

Het was “beestachtig hard werken” zou Marie zeggen. Jarenlang werkte ze in de Achterhoek, maar ook in andere delen van het land. Omdat vervoer een probleem was, kochten haar zus en zij een brommer. Het waren de eerste bromfietsen van het dorp. Soms gingen Marie en Aly voor de lol tegelijk vol gas door het dorp. ‘Dat gaf me ’n lawaai’, zei Marie glunderend, toen ze dat ooit vertelde.

Op bijna 26-jarige leeftijd besloot Marie te stoppen met de kraamzorg. Haar moeder was ernstig ziek en ze werkte liever op een boerderij.

In juni 1959 trouwde Marie met Jan Steverink en samen kregen ze 7 kinderen.

Ze woonden op de boerderij Nelles aan de Oude Dinxperloseweg. Deze kon door kavelruil in 1978 verplaatst worden naar de Slaege.

In 1991 keerden Marie en Jan weer terug naar de Oude Dinxperloseweg.

Marie stond aan de wieg van de Kroezenhoekse kermis. Ze was altijd erg geïnteresseerd in het wel en wee van de Buurtschap, maar stond bovendien voor iedereen klaar.

In 1992 begonnen buurtgenoten “de Kroezenhoekse kermis”. Marie en Jan stelden het erf en de ‘deal’ van boerderij Nelles beschikbaar als kermisterrein.

Marie had al die jaren veel spullen verzameld van het leven op en rond de boerderij. Nelles was door Marie ingericht als museum.

Door het jaar heen verschenen er wel artikeltjes in de lokale kranten over de Kroezenhoek, over Kroezenhoekers of over onderwerpen die wel bij de Kroezenhoek hoorden. Marie knipte deze artikeltjes en berichtjes uit. Ze werden onder het grote tafelkleed gelegd in de kamer. In november werd al het spul onder het tafelkleed geplukt en op grote papieren geplakt. Zo ontstond de Kroezenhoekse krant. Marie bracht de kranten aan de man tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie in januari. Mensen die niet aanwezig konden zijn, werden thuis bezocht en konden dan de krant kopen.

Marie stond ook aan de basis van het boek: “de Kroezenhoek, i-j zölt der maor wonen!”. Ze leverde teksten aan van liedjes, zoals het “De wasseldoek uut de Kroezenhoek” en andere verhalen.

In het leven van Marie is heel veel gebeurd. Ze heeft keihard gewerkt, was er altijd voor de kinderen en de buurt en was altijd erg actief. Ze was zeer gelovig en ging wekelijks de rozenkrans bidden met een aantal vrouwen in de kerk in Silvolde. Dat heeft ze jarenlang vol gehouden.

Marie was de super “naober’’. Zoals zij dat heeft gedaan, zo moet naoberschap zijn bedoeld.

Haar man Jan Steverink stierf in december 2015 en Marie bleef alleen achter. Ze redde zich aardig maar kon altijd rekenen op de hulp van haar kinderen.

Een paar jaar geleden kon Marie niet meer alleen thuis wonen. Ze verhuisde in juli 2016 naar de Schuylenburgh waar haar zeer actieve leven ten einde kwam op zaterdag 3 november 2018.

In 1999 werd Marie met het vogelknuppelen, Koningin van de Kroezenhoek.

En Koningin van de Kroezenhoek …. dat is ze altijd gebleven.

Moge ze rusten in vrede.

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com