Koen van den Hurk & Elena Mostipan

Foto: Charlotte Wolters

T  06 1914 6580

Door: Robbie Wolters

Koen is in 1984 geboren in het ziekenhuis in Doetinchem, via Zelhem en Ulft is hij in Silvolde komen wonen.

Hij bezocht de Bluemers Mavo, het Graafschap College en volgt sinds 2016 in deeltijd de Mastermind Academy.

Op zijn elfde begon Koen met auto’s wassen en spaarde zo driehonderd gulden. Daarmee kocht hij zijn eerste polyester Trabant, een 601 uit 1970, bij Obbe, de voorzitter van het Varsseveldse tweetakt belang en hij werd het jongste lid van de Trabant club De Blauwe Walm. Hij kreeg er een sloopauto bij en het sleutelen kon beginnen. Vader Hans leerde Koen de beginselen van het autorijden rondom de boerderij, in de Geurinkstraat en de Flipsestraat, in het DDR pronkstuk.
De liefde voor de Trabant is nooit verdwenen en Koen heeft altijd een Trabant in het bezit gehad. Sinds 2006 is Koen de trotse eigenaar van een zeldzame goudkleurige Trabant Cabrio. Hij wordt er blij van als hij ermee rondtoert. Afgelopen jaar twijfelde hij even en zette zijn Trabant te koop op Marktplaats. Het viel op bij het programma Heel Holland Handelt en hij kwam ermee op tv.  Nu is hij heel blij dat de verkoop niet is doorgegaan en de auto is een onbetaalbaar deel van zijn leven geworden.

https://www.youtube.com/watch?v=JWprQz6FveM&feature=youtu.be

In 2004 op zijn twintigste nam Koen het bedrijf De Tol Banden Grutbroek 42 in Doetinchem over. Hij handelde er in autoaccessoires, velgen en nieuwe en gebruikte banden en deed de montage en het uitbalanceren.

In 2005 werd hij getroffen door een ernstig bedrijfsongeval. Bij het oppompen van een autoband klapte deze uit elkaar. Hij kreeg de band in zijn gezicht, raakte bewusteloos en werd naar het ziekenhuis gebracht. Na een onderzoek van slechts 10 minuten constateerden de artsen niets bijzonders. HDe diagnose was een hersenschudding en na enkele dagen rust kon Koen het werk wel hervatten. Dat was echter het begin van een lang traject met de nodige gezondheidsproblemen. De huisarts schreef sterke medicijnen voor die van negatieve invloed waren op zijn ziektebeeld. Koffie en roken hielden Koen op de been en hij kwam tot het inzicht dat de bandenhandel hem niet gelukkig maakte en deed de zaak in 2006 van de hand.

Hij wilde naar de Oekraïne en bij de eerste poging kwam hij er in Tsjechië achter dat hij zijn paspoort vergeten had. De vader van zijn vriend Werner had een zakenrelatie in Kiev waar ze een bezoek konden brengen en die hun de stad wilde laten zien.
In 2006 reisde hij voor het eerst naar de Oekraïne met zijn vriend en bezocht in Kiev het Tsjernobyl museum. De zakenrelatie in Kiev was een zeer bezorgde man en roken en drinken en plezier maken waren absoluut niet zijn ding en Tsjernobyl was al helemaal onbespreekbaar voor hem.
Bij de reis naar Kiev hadden ze vlak over de grens in de Oekraïne overnacht bij Arthur en Svetlana in Lutsk en het was er heel gezellig geweest, ze gingen weer terug naar Lutsk en raakten bevriend met hen.
Het contact met Arthur bleef in stand en Koen bezocht hem regelmatig en is er nu nog mee bevriend.

In 2008 en 2009 deed Koen koerierswerkzaamheden voor zover zijn gezondheid dat toeliet. Maar met de druk die bij de werkzaamheden hoorde kon hij niet omgaan. Koen trok zich terug op zijn kamer en probeerde weer op adem te komen. Hij kwam in het medisch circuit terecht bij psychologen en psychiaters die de conclusie trokken dat hij manisch depressief zou zijn en hij kreeg daar de bijbehorende medicatie voor. Veel bestaande klachten kwamen echter spoedig terug zoals hoofdpijn, duizeligheid en concentratieproblemen en Koen voelde zich beter af met het drinken van alcohol natuurlijk geen oplossing, hij kon niet meer werken en het vooruitzicht was om de rest van zijn leven met medicijnen een dragelijk leven te leiden.

In 2015 was Koen onderweg met zijn cabrio in het oosten van Polen en stond stil op de weg toen er een auto met 100 km per uur achterop hem klapte. Aanvankelijk leek het dat hij er zonder kleerscheuren vanaf kwam maar spoedig bleek dat hij alle symptomen van een whiplash had.
Koen kon zijn dagelijkse werkzaamheden niet meer voortzetten en kwam in de ziektewet terecht op bijstandsniveau. Een totaal dieptepunt voor hem. Hij ging zelf op internet zoeken wat hem mankeerde en kwam in aanraking met de EMDR techniek bij Karen de Jong ReVision in Eindhoven. Dit was het keerpunt en vanaf hier ging het stap voor stap vooruit met Koen.

Hij volgde vanaf 2016 de Mastermind Academy waar hij veel aan gehad heeft en nu nog steeds heeft, daar trof hij een makelaar die in Tsjernobyl was geweest en tijdens de eerste cursusdagen besloot hij zijn droom te volgen en naar Tsjernobyl te gaan, zonder naar de meningen van anderen te luisteren.
Hij reed in zijn eentje naar Kiev in de Oekraïne en regelde vanuit daar zijn bezoek aan Tsjernobyl waar de kernramp op 26 april 1986 plaatsvond. Hij was twee dagen in de Tsjernobyl zone en overnachtte in de tien kilometer zone. Na terugkomst in Kiev was hij erg onder de indruk en belde ’s morgens zijn vader of die tijd had om te komen. Dezelfde dag ’s avonds haalde hij zijn vader op het vliegveld op en ze vertrokken de andere morgen samen opnieuw naar Tsjernobyl.
Bij terugkeer in Nederland begonnen de whipless klachten weer voor Koen en vond hij totaal geen baat bij de medici.

Hij wilde in 2017 weer terug naar de Oekraïne en regelde de papierwinkel om zelfs de controlekamer van de centrale te bezoeken, op de terugreis bezocht hij zijn vrienden Arthur en Svetlana. Hij had veel pijn in zijn voeten, nek en rug en hij besloot om naar een kuuroord in Truskavets aan de andere kant van de Oekraïne in de Karpaten te gaan. Daar was ook de moeder van Arthur eens geweest. Volgens Arthur was dat alleen voor oude mensen geschikt maar hij regelde een bezoek aan het sanatorium en reisde met Koen 400 kilometer om er te komen. Arthur reisde met openbaar vervoer terug en Koen bleef er veertien dagen. Hij werd in de eetzaal gezet en iedereen wilde kijken en met hem praten maar Koen kon er niet zoveel van verstaan. Hij ging naar buiten en trof er een nieuwe Mercedes aan met een kenteken uit Leipzig, hij wachtte op de eigenaar die hem overal wegwijs maakte. Hij volgde alle programma’s in het sanatorium, dronk speciaal bronwater en voelde zich er prima bij.
In Juni 2017 ging hij voor de tweede keer naar het sanatorium in de Karpaten en ontmoette daar vrij snel Elena die uit Odessa kwam. Haar vader was overleden en ze was op zoek naar innerlijke rust. Elena wist een dokter die een apparaat had ontwikkeld dat een electro magnetisch signaal uitzond waarmee je blokkades kon wegnemen. De energy wave therapy noemde Koen het. De klachten bij Koen verminderden snel en na vijftien behandelingen van een uur voelde hij zich vol energie en was pijnvrij.
Koen kocht het apparaat van de professor en probeerde het in Nederland uit bij familie, vrienden en kennissen die zeiden dat ze er baat bij hadden. Elena en Koen hebben zelf geen medische achtergrond, maar het is eenvoudig te bedienen.
Inmiddels hebben ze de handleiding vertaald in het Nederlands en momenteel werkt een arts in Apeldoorn ermee.

Elena Mostipan is geboren in Dnipropetrovsk, vanaf 2016 Dnipro genoemd.
Het is een grote industriestad in de Oost Oekraïne, met één miljoen inwoners de vierde grote stad van de Oekraïne. Vroeger werd er gewerkt voor de Sovjet militaire industrie en werden er raketten gemaakt. Tot 1990 kon je de stad alleen met officiële toestemming bezoeken. De stad heeft problemen op het gebied van vervuiling door grafietpoeder dat overal aanwezig is. Elena studeerde voor designer, na haar studie begon ze een eigen taxibedrijf in Dnipro. maar door de ziekte van haar vader verhuisde de familie naar Odessa. Hier begon ze met een baan op het notariskantoor van haar vriendin. Na de dood van haar vader was ze heel verdrietig en wilde een nieuw leven beginnen. Om die reden ging ze naar Truskavets waar ze Koen ontmoette.
Hier ontstond het idee om samen een reisburo op te zetten dat zich bezighield met reizen naar het kuuroord in de Karpaten en reizen naar Tsjernobyl.
De hobby’s van Elena zijn fotograferen en reizen.

De omgeving van Tsjernobyl en Pripyat is na de ramp afgesloten vanwege de hoge radioactiviteit. Doordat er geen mensen meer wonen, heeft de natuur vrij spel. Zo is de omgeving een waar natuurgebied geworden, waar allerlei bijzondere flora en fauna te vinden is. Koen en Elena willen vooral laten zien dat een trip naar Tsjernobyl niet gevaarlijk hoeft te zijn. Het is ook aantoonbaar en er zijn meerdere check points waar de straling gecontroleerd word.

Er werden reizen naar Tsjernobyl georganiseerd om deze natuurweelde te bekijken. Hierbij kon men de kerncentrale zelf bezoeken, er werd gecontroleerd door de SBU  (Oekraïense geheime dienst), die de centrale bewaakte. Dit vanwege de hoeveelheid uranium die nog aanwezig en bruikbaar is.

Nu met de nieuwe sarcofaag uit 2016 die de oude centrale afsluit is er veel minder straling in de omgeving, de straling is vergelijkbaar met elke grote stad in Europa.

Koen en Elena nemen ook ritten aan van een auto- koeriersbedrijf door Europa, hoe meer avontuur en hoe verder weg hoe mooier ze het vinden.

Ze staan open voor nieuwe opdrachten als het vooral maar niet standaard is.

De resultaten met de energy wave therapie zijn veelbelovend.
Koen en Elena maakten maatwerk reizen voor een enkel persoon of gezelschap en nemen er de tijd voor, verder zijn ze op zoek naar partners in de Benelux die met hun willen samenwerken met de energy wave therapie.

Koen is inmiddels van alle klachten af. Hij rookt al acht jaar niet meer en gebruikt al twee jaar geen alcohol. Sinds 1 januari 2018 is hij ook volledig gestopt met alle medicijnen en in april 2018 is hij vegetariër geworden. Hij is blij dat hij weer normaal kan werken en ondernemen, iets waar de artsen anders over dachten.

26-01-2019

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com