De oorsprong, nieuwe woonvorm een met de natuur.

Leven, wonen en werken in verbinding met al wat is.

Vlnr: Feico van Soest, Hans van den Hurk, Jan Freriks, Belinda Kamps, alpaca Arthur en Annelies van Rijssen. (foto: Roel Kleinpenning)

Bron: Oude IJsselstreek Vizier 21-07-2020 door Marcel van Berkum.

Silvolde - "We zouden morgen kunnen beginnen", zegt Hans van den Hurk. "We zijn op zoek naar een gebied om onze plannen te realiseren." Plaats van het gesprek is de Wisdome, de opvallende koepel die Hans heeft gebouwd in zijn voortuin aan de Geurinkstraat in Silvolde. In een kring zitten de leden van De Oorsprong.

De Oorsprong is een groep van drie gezinnen uit Silvolde, Voorst en Doetinchem. Zij kennen elkaar al jaren door gezamenlijke interesses. Het steeds intensievere contact groeide uit tot diepe gesprekken over hun levenswijze en hoe het anders zou moeten. Ze zien hun omgeving verloederen en verharden en in de alles overheersende haast wordt de natuur, de bron van alles, vergeten en verwaarloosd. Het bleef niet bij 'small talk', maar al pratend en elkaar prikkelend kwam er een serieuze toekomstvisie en een concreet plan. Het plan om met hun gezinnen samen te leven in een omgeving, die vorm geeft aan hun collectieve droom 'Oorspronkelijk, inspirerend leven in harmonie met de natuur'. "We willen het anders gaan doen: een samenlevingsvorm creëren die uitgaat van 'de oorsprong'. Leven, wonen en werken in verbinding met al wat is", zegt Feico van Soest. "Laten zien hoe het ook kan", vult Belinda Kamps aan. "Het moet niet gesloten zijn, geen commune, maar open, een plek waar heel veel mensen plezier aan beleven" Contact met de natuur, terug naar de oorsprong zijn zinnen die in het gesprek steeds weer terug komen. Nu woont geen van hen driehoog achter en je kunt dat natuurlijk in je achtertuin doen, maar Hans van den Hurk, Wilma Bergervoet, Belinda Kamps, Feico van Soets, Annelies van Rijssen en Jan Freriks willen ook de verbinding met elkaar. Samen leven en delen. In de concretisering van hun droom speelt architect Jan Freriks een grote rol.

Ontwerp

'De Oorsprong' zoekt tussen 2 en 6 hectare grond, bij voorkeur begrensd door een natuurgebied. Niet kopen, maar pachten want in hun basisgedachte is de grond niet van mensen, maar van de natuur. Op dat terrein moeten drie identieke woningen, een gemeenschapshuis en gastenverblijven komen. Het gebied De Meursstede in Sinderen wordt genoemd als triest voorbeeld hoe het dus niet moet. Jan Freriks zet een maquette op tafel. Het ontwerp van de gebouwen is opvallend, doordacht en uniek. De woning heeft de vorm van een groot slakkenhuis. Het smart huis is duurzaam en demontabel. Het is een elementaire behuizing zonder opsmuk maar met hedendaagse slimme oplossingen. Daarnaast komt er een openbaar gemeenschapshuis met ruimte voor o.a. cursussen, trainingen en workshops. Ook wil De Oorsprong er kleine lodges als gastenverblijven, die de naam 'Enerlodges' (energetisch ecologisch wonen) hebben gekregen en zijn bedoeld voor personen, die zich even willen terugtrekken en de batterij willen opladen in een inspirerende omgeving.

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com