Beeldende kunst in Silvolds kerkje

foto: Roel Kleinpenning

Door Marcel van Berkum voor Oude IJselstreek Vizier 3 oktober 2019

Expositie jubileum Silvolds Belang

Het laatste evenement in het jubileumjaar van het 100-jarige Silvolds Belang is in het weekend van 11 – 13 oktober 2019. Dan is er in de protestantse kerk een expositie te zien van (oud-) Silvoldse beeldende kunstenaars en basisscholieren. Het thema is 'Verbinding – Overbrugging': het benadrukken van verbondenheid, de brug tussen innovatie en verleden, tussen Silvolde en haar omgeving.

SILVOLDE - Samenstellers van de expositie zijn Evelien Jorna, Ben Donderwinkel en Egbert Hermsen. Een jaar geleden begonnen ze, op verzoek van Silvolds Belang, met de organisatie. Ze gingen op zoek naar deelnemers, die ze kennen uit hun netwerk en uit hun verleden. Oud-docente beeldende vorming Evelien Jorna vertelt: "Niet iedereen kon om uiteenlopende redenen meewerken, maar uiteindelijk hebben 12 exposanten toegezegd. We zijn niet bewust op zoek gegaan naar variatie." Die bleek ook voor ons organisatoren een aangename verrassing. Zo is er werk te zien in de disciplines: brons, hout, textiel, fotografie, keramiek, schilderen en mixed media en boekbinden.

Extra inspiratie

Enthousiast vervolgt Evelien: "De groep kunstenaars hebben we in januari samen laten komen om het thema te verdiepen en we hebben de expositieruimte, de protestantse kerk, bekeken. Het bleek een extra bron van inspiratie. De exposanten konden tevens een plek uitzoeken, waar naar hun mening hun werk het beste tot zijn recht komt." De deelnemers hebben binnen de thema-opdracht een kunstwerk gemaakt. Soms kolossaal, soms klein, soms schreeuwerig, soms verstild. Evelien kreeg bij de totstandkoming veel steun van oud-collega Marion van Groningen. Ook maakten ze samen een boek waarin Evelien op uiterst fraaie wijze kunstuitingen in Silvolde beschrijft. Het enige exemplaar ligt ter inzage tijdens de kunstexpositie.

De kunstenaars zijn: Jan Buiting, Rick Kup & Tatum Kempers, Casper ter Heerdt, Annelie Kunst, Iet Harbers, Peter Colstee, Simon Schutter, Evelien Jorna ( foto) & Marion van Groningen, Helma Terhorst-Jansen Venneboer (foto) en Egbert Hermsen.

Basisscholen

Behalve professionele kunstenaars zijn ook de twee Silvoldse basisscholen benaderd. Jorna: "We hebben eerst met de directies van De Drie Linden en De Plakkenberg overlegd. Zij reageerden meteen enthousiast en we hebben een strategie en werkwijze bepaald." Leerlingen van groep 7/8 kregen de opdracht een toren te bouwen met afvalmateriaal. De scholieren kregen de volgende uitleg: 'Vanaf een toren kun je over de grenzen van Silvolde kijken en van ver af kan de toren worden gezien." In groepjes is er fanatiek gewerkt. De beste bijdragen van beide basisscholen ontvingen een prijs en zijn te bekijken tijdens de expositie.

SilvoldePediA
Ulftseweg 26
7064 BD Silvolde
tel. 0315-342600 of 06-2300 3204
E-mail: robbiew52@gmail.com