Prins Bernhardstraat 025, Böhmer schoenen

Bamberg , Böhmer

Hieronder drie rekeningen van het loodgietersbedrijf Bamberg voor het café van Th. Rademaker uit 1896  - 1901 - 1903.

 

 

 

 

De Joodse familie Bamberg had een loodgietersbedrijf aan de Prins Bernhardstraat 25 te Silvolde. Ze vertrokken in de dertiger jaren naar Arnhem. Achter de winkel stond de werkplaats voor het loodgietersbedrijf.

Bamberg verhuurde de winkel met het woonhuis aan het echtpaar Böhmer.

      

August Böhmer, getrouwd met Anna Mariët, begon in 1934 als schoenmaker. Hij
begon met weinig fabrieksschoenen en werkte gewoon in de huiskamer. In die tijd
bestond het vak vooral uit veel lap- en maatwerk.

August werkte daarnaast nog op kasteel Schuijlenburg en Anna werkte in de huishouding bij bakker Heijming. Na de oorlog in 1945 kocht de familie Böhmer het pand. De financiering werd verzorgd door Duynisveld - Te Leuken uit de Prins Bernhardstraat.

Het betreffende pand, uiterst rechts op de foto, stond er tot circa 1950. Toen werd er een bijna geheel nieuw woon- winkelhuis neergezet.

    

Anna en August bouwden hier een woon- winkelpand met werkplaats. August was de werkman en Anna nam de commerciële taken waar.

       

Na het overlijden van August                 stond Anna er alleen voor.

Er bestond toen nog geen weduwenuitkering of iets dergelijks.

August en Anna hadden drie kinderen:

Bets, Gerard en Annie Böhmer 1942.
De foto is gemaakt in de tuin van Heijming achter de Prins Bernhardstraat.

Bets en Annie 1942

Gerard staat op deze foto uit 1949 geheel rechts. De foto is genomen tijdens het
Plechtig Aannemen van Henk Mariët.
Van links naar rechts zie je:
Bennie Bergervoet (was eerst monteur bij “Fietsen, Motoren en Autohandel Ten
Have” op de Markt, later als eigenaar van de autogarage aan de Lichtenbergseweg;
vervolgens woonde hij aan de overkant in de twee-onder-een-kap naast Gregoor,
werd hij autorijschoolhouder en kreeg je les in een Renault Dauphine); Henk
Mariët woonde op de Boterweg 73; Martin en Theo van Aalst van de
Lichtenbergseweg 15; Gerard Böhmer uit de Prins Bernhardstraat 25

De Pr. Bernhardstraat ter hoogte van Böhmer (1 e huis links) was het diepste punt in Silvolde.

Bets, Gerard en Annie Böhmer de foto is gemaakt
door de heer Fischer senior rond 1960.

Zoon Gerard volgde de opleiding schoenhersteller in Borculo en ging er op de fiets naar toe. Hij liep stage bij de familie Brinks in Doetinchem en ging daarna thuis in de zaak werken. Zijn zussen Annie en Bets werkten als hulp in het winkelgebeuren, Bets nam de gehele administratie voor haar rekening en Annie deed de verkoop.

       

Gerard past Annie de schoen            Interieur met voorraad schoenendozen.

Annie vertelt over het leven in die tijd in de schoenmakerij:
We verkochten verschillende merken schoenen o.a. Fut, Hollandia, Helioform en Rex kinderschoenen. De vertegenwoordigers stuurden vooraf een briefkaart wanneer ze kwamen, meestal 's avonds als de winkel gesloten was. De vertegenwoordigers kwamen met een koffer vol monsterschoenen, ik kan mij Eias uit Tilburg nog goed herinneren. De heer Hultink uit Deventer die met fournituren, zoals veters, voorbij kwam zie ik nog zo de winkel binnen komen. Sommigen bleven bij Hotel Harbers overnachten. Zelf wilde ik graag rode schoenen hebben, dat vond ik mooi, maar mijn ouders dachten anders. Vaak kregen Bets, Gerard en ik de schoenen die niet verkocht waren in de winkel. Ik was blij dat mijn zus een stuk groter was, op die manier hoefde ik niet haar kleren af te dragen.
Later gingen we op de beurs inkopen, daar was de keus veel groter.

De pakketten met de bestelde artikelen kwamen enkele weken later met de GTW, verpakt in dozen met touw erom. Na het uitpakken controleerden wij de schoenendozen of er een linker en rechter schoen inzat en of de kleur en de maat goed waren. Daarna ging er één paar in de etalage zodat ze samen in de zon verkleurden. Bets plakte de prijs erop en ik zette de dozen in de voorraadrekken in de winkel.

De winkel was zes dagen in de week geopend en het was geen probleem om 's avonds achterom te komen. Eerste kerstdag kwam er eens een jonge man die graag schoenen wilde en die hebben we gewoon geholpen. Berend Strikwold (Bernd van de Plak van de Plakkenbult) was getrouwd met Minus van Aalst en woonde aan de Lichtenbergseweg, Minus was reuma patiënt en we gingen daar dan op huis bezoek pantoffels verkopen. Bijbestellingen voor de winkelvoorraad gingen per briefkaart en later per telefoon. Wat we niet verkochten ging in de opruiming, die was twee keer per jaar in de zomer en in de winter. Het was echt opruiming en vooraf kon je niets kopen van deze opruimingsartikelen, iedereen moest dezelfde kans hebben. Bij het begin van de opruiming stond er dan een rij wachtenden voor de winkel. Het stoorde wel dat de echte koopjes naar klanten ging die je anders nooit zag, het mooie spul was er altijd snel uit. Wat er dan nog overbleef ging naar een opkoper, dat was beter dan het eeuwig te bewaren.

In die tijd werd een deel van de koopprijs betaald, de rest schreven we in het klantenboek en met het kindergeld werd er dan afgerekend. Degenen die niet betaalden kregen bezoek van Bets, vaak hielden ze zich dan niet thuis maar Bets was vasthoudend en inde het bedrag al was het ook maar met een dubbeltje in de week. 

In 1960 namen Gerard Böhmer en zijn vrouw Willie van den Berg de zaak over
en werd er verbouwd.

  

Gerard repareerde de schoenen     Willie deed de winkel.

De winter van 1962-1963 was zeer streng er lagen bergen sneeuw en Friesland en Groningen waren afgesloten. Alle oude voorraad aan bontlaarsjes en pantoffels ging grif van de hand en de zolder was geheel leeg.

 

    

    

Guus Böhmer is geboren op 25 februari 1972, hij was als kind al te vinden in de schoenmakerij en samen met zijn vader bracht hij daar heel wat uurtjes door. De schoenmakerij bevond zich buiten de winkel. Guus koos na de basisschool voor de schoenmakersopleiding, er waren toen 3 plekken in Nederland waar je het vak kon leren. Rotterdam, Utrecht en Harreveld. Harreveld was mooi dichtbij en op de brommer goed te doen vanuit Silvolde.

Guus met zijn leermeester en vader Gerard.

Guus haalde zijn vakbekwaamheids- en middenstandsdiploma, hij deed stage in Borculo. Daarna bekwaamde hij zich verder in het vak in Doetinchem, hier deed hij de snelheid en de praktijkervaring op bij 2 verschillende bedrijven. Hierna zette hij de stap om in het familie bedrijf te gaan werken en de zaak langzaam over te nemen. In het jaar 2000 gebeurde er veel, Guus zijn vader overleed plotseling en Guus stond er samen met zijn moeder voor. In deze periode leerde Guus Petra van der Boogh kennen en ze besloten als stel verder te gaan. Petra woonde op dat moment in Amsterdam en zij werkte bij een goudsmid/diamantair midden in het centrum van Amsterdam. Een half jaar later verhuisde ze naar Silvolde en ging op de Markt wonen. Hier hebben Guus en Petra nog een tijdje samengewoond en ze besloten de zaak met zijn tweeën voort te zetten. Petra volgde de opleiding schoenadviseur in Doorn, werkte in Zevenaar in een schoenenzaak en hielp soms mee in de winkel in Silvolde.

  

In 2004 besloten Guus en Petra om het woon- winkelpand te verbouwen en moeder Willie Böhmer verhuisde naar de Schoolstraat. In augustus 2005 werd de vernieuwde winkel geopend en werkten Guus en Petra er samen in.

         

Ook al nam het werk veel tijd in beslag, trouwen en kinderen krijgen hoorden er ook
bij. Guus en Petra trouwden op 9 maart 2007, dat was de rustigste tijd in de winkel, precies een jaar later werd hun eerste zoon Thijs geboren op 9 maart 2008. Anderhalf jaar later werd hun dochter Femke geboren op 29 september 2009. Met twee kleine krummels, de winkel en de schoenmakerij verveelden Guus en Petra zich niet.

In 2009 ontstond het plan om te verhuizen naar Terborg, na gedegen marktonderzoek en het informeren van hun vaste klanten via een direct mail werd in 2011 de spannende stap gezet.

Petra en Guus Böhmer. (foto: Roel Kleinpenning) 27 dec 2017

Onderstaand stukje komt uit Oude IJsselstreek Vizier Nick Moritz 27 dec 2017

'De echte schoenmaker, dat is een uitstervend ras'

Terborg - Böhmer schoenen is al meer dan tachtig jaar een klinkende naam. Ruim 75 jaar zat de zaak in Silvolde, sinds 2011 hebben Petra en Guus Böhmer een mooie winkel aan de Hoofdstraat in Terborg. Het mag duidelijk zijn: Böhmer verkoopt schoenen. Guus Böhmer is echter ook een vakman in schoenreparaties. Deze combinatie komt steeds minder voor.

"In de opleiding heb ik zelfs geleerd om complete schoenen te ontwerpen en te maken", vertelt Guus Böhmer. "Daar is weinig vraag naar. Voor reparaties komen er wel degelijk veel mensen naar de winkel. Vaak zijn ze verbaasd hoeveel er nog mogelijk is, we leven in een wegwerpmaatschappij. Maar ik heb zelfs al eens een grote scheur in een Ugg laars onzichtbaar weten te repareren. Er is echter weinig animo meer voor de opleiding."
Bij Guus Böhmer straalt de liefde voor het vak ervan af. Dat is van vader op zoon over gegaan. "Ik ben van huis uit besmet. Ik had van mijn ouders rustig iets anders mogen kiezen, maar dat is nooit in me opgekomen. Het is geen sexy vak waarmee ik me in de disco populair heb gemaakt bij de meisjes. Dat maakte mij niets uit. De liefde voor dit mooie materiaal en voor de omgang met de mensen in de winkel heeft het gewonnen. Ik vind het prachtig om met een reparatie iets voor iemand mogelijk te maken."
Voor Petra Böhmer was de keus voor het schoenenvak minder voor de hand liggend. "Ik was goudsmid in Amsterdam", aldus de charmante ondernemer. "De overstap naar Silvolde was in het begin best moeilijk. Het zat ook niet in de planning dat ik Guus met de schoenen zou helpen. In eerste instantie heb ik hier zelfs een opleiding tot opticien gevolgd. Na veel overleg is het er toch van gekomen. Ik heb vanaf 2001 ervaring opgedaan bij een schoenenzaak in Zevenaar en in diezelfde tijd een opleiding tot schoenadviseur in Doorn gevolgd. In 2005 hebben Guus en ik samen de winkel in Silvolde over genomen. Zes jaar later volgde de verhuizing naar Terborg."
"Het is mooi om als koppel zo samen te kunnen werken", meent het duo eensgezind. "Soms hebben we het zelfs in bed nog over schoenen. Moet kunnen. Dit is voor ons allebei een prachtig vak."

 

   
 

   

Nu, in 2019 zit de schoenwinkel met schoenmakerij alweer 8 jaar aan de Hoofdstraat in Terborg en runnen Guus en Petra hun zaak samen met 2 part timers. Dit jaar vierden zij tevens hun 85 jarig bestaan op 14 april 2019.

Hoofdstraat 33a
7061 CG Terborg
Tel: 0315 324969
https://bohmerschoenen.nl/contact-2/


De zaak in Silvolde werd verhuurd aan kapsalon RIMO

         

www.crsilvolde.nl/index.php?hairstyle-rimo

Gerard Böhmer trouwde met Willy van den Berg.

Annie Böhmer trouwde met Henk Raben en ging aan de Berkenlaan 53 wonen.

Bets Böhmer trouwde op haar verjaardag 1 maart 1962 met Gerrit Jansen uit Azewijn die een bedrijf in veetransport had.

Bron:
Annie en Bets Böhmer
Guus en Petra Böhmer.

  
Tekst:  Annie Raben en Robbie Wolters.
Fotowerk: John Liebrand en Charlotte Wolters.
Redactie: Meriam Jansen.

 

 

SilvoldePediA
Hoofdstraat 85
7061 CH Terborg
E-mail: robbiew52@gmail.com